Snel koolhydraten tellen zonder koolhydratenlijst. Handig voor dieet bij diabetes, Atkins of Dr. Frank.

Alle koolhydraatarme diëten op een rij

Atkins dieet

Je eet weinig koolhydraten en veel vet. Daarnaast mag je onbeperkt vis, vlees, kaas en eieren eten. Aardappelen, pasta, rijst en brood mag je niet of nauwelijks eten. Het werkt in 4 fasen en je hebt weinig honger. Vooral in het eerste half jaar kun je veel afvallen. Met name kaas en vlees maken dit dieet wat duurder dan andere diëten.

Heller dieet

In dit dieet van Rachael en Richard Heller mag je 2 keer per dag vezelrijke, magere, koolhydraatarme maaltijden eten. Daarnaast mag je 1 keer per dag (een uur lang) onbeperkt koolhydraten eten. Je valt er nauwelijks mee af maar je kunt wel je gewicht behouden en toch elke dag (een uur) lekker eten.

Grip op Koolhydraten

Uitermate geschikt als je koolhydraatverslaafd, eetverslaafd of diabetes-2 bent. Vetverbranding door beperking van het aantal koolhydraatmomenten. In het boek Grip op Koolhydraten van diëtiste Yvonne Lemmers staan alle richtlijnen, veel recepten, voorbeeldmenu's, vragen en antwoorden en verhalen uit de praktijk.

High protein diet

Is gewoon een algemene naam voor een koolhydraatarme (Low Carb) dieet.

Kokosnoot dieet

In Nederland niet zo pupulair dieet idieet van Cherie en John Calborn. Bij het Kokosnoot Dieet is het echter heel belangrijk om dagelijks enkele eetlepels kokosolie te gebruiken. Verder lijkt het veel op de andere koolhydraatarme diëten.Het vet zou snelle worden verbrand doordat vetmoleculen in kokosolie in kokosolie behoren tot de MCT's (Medium Chain Triglycerides). Deze MCT’s worden heel snel omgezet in energie en veel sneller verbrand dan andere vetten. Daardoor zou het sneller vet verbranden.

Low carb diet

Het Britse Low Carb dieet (Curb The Carb Diet) van Amanda Cross lijkt veel op het South Beach Dieet alleen wordt hier meer met biologische producten gewerkt.

Mayo dieet

Je kunt in korte tijd snel afvallen met dit dieet dat voor elke dag van de week vaste menu's kent. Veel vlees en groente. Weinig zout en geen alcohol. Niet geschikt voor langere termijn.

No carbs after 5pm diet

Een dieet (ook bekend als Carbs Curfew diet) waarin je 28 dagen lang alleen maar koolhydraten eet tijdens ontbijt en lunch. Tijdens het diner mag je geen koolhydraten mee (en de hele avond niet). Naar het gelijknamige boek van Joanna Hall.

Orgasmic diet

Dieet van Marrena Lindberg dat ervoor moet zorgen dat vrouwen gemakkelijker een orgasme krijgen en dat hun libido zou verhogen. 'Orgasmekillers' als geraffineerde suikers en caffeïne mogen niet worden gebruikt. Verder een gewoon koolhydraatarm dieet.

Palm Beach narcissism diet

Na South Beach moest ook Palm Beach zijn eigen dieet hebben. Dieet van John F. Murray die de South Beach gecombinerd heeft met nercisme. Dit leidt tot zijn 12 principes die er vooral over gaan dat je andere mensen betrekt bij het afvallen.

Sanoma diet

Vernoemd naar hetgebied Sonoma in Californië. Lijkt op Atkins en South beach alleen wordt hier meer de nadruk geleg op het plezier van eten. Het dieet bestempelt 10 soorten voedsel als power voedsel: amandelen, spaanse peper, bosbessen, broccoli, druiven, olijfolie, spinazie, aardbeien, tomaten, gehele granen. Wijn, als product van druiven is een belangrijk onderdeel van het Sonoma dieet.

South Beach diet

Het lijkt op het Atkins dieet alleen zijn bepaalde goede koolhydraten (met een lage glycemische index) vaker toegestaan en ligt de nadruk meer op goede vetten. Ook dit dieet werkt in fasen. De kosten zijn wat hoger dan bij andere diëtendoor gebruik van groenten, fruit en magere vleessoorten.

Turbo low carb dieet

Dieet van Sonja Muller. Vooral geschikt omin korte tijd veel af te vallen. De combinatie van waardevolle eiwitten en de juiste koolhydraten is belangrijk.

Weet hoe je eet dieet

Dieet van Coby Bouwkamp-ten Kate is een programma in 2 fasen. De eerste fase is een periode van 42 dagen die je net zo vaak volgt totdat je op je streefgewicht bent. In de tweede fase mag je langzamerhand weer koolhydraten toevoegen. Bewegen is een onderdeel van dit dieet.

Zone dieet

Legt de nadruk op gebruik van natuurlijke koolhydraten. Het staat relatief veel koolhydraten toe maar brood, aardappelen, pasta e.d. mogen slechts voor 25% van de koolhydraten zorgen.

 De hormoon factor

Dieet van Ralph Moorman die in zijn boek "De dieet factor" onder meer de voeding aanpast. Veel vlees, vis en ook groeten. Dus weinig koolhydraten.

Dr. Frank een kilo per week dieet

Dit dieet van Dr. Frank van Berkumis een eiwitrijk dieet met weinig koolhydraten.

Medisch gerelateerde diëten

Hypoglykemie dieet

Dit dieet is bedoeld voor mensen die lijden aan het Hypoglykemie Syndroom. Zij hebben een onevenwichtige bloedsuiker-spiegel. het dieet kent kleine en regelmatige maaltijden. Geraffineerde graanproducten zoals witte bloem, wit brood, witte rijst of pasta moeten voorkomen worden, evenals witte suiker, rietsuiker, honing, stroop en siroop.

Specifieke Koolhydraten Dieet

Hierbij gaat het niet om de hoeveelheid koolhydraten maar de soort koolhydraten. Complexe suikers zoals (disaccharides en polysaccharides mogen) niet meer en simpele suikers (mono-saccharides) nog wel. Dit dieet wordt vaak gevolgd door mensen ziekte van Crohn hebben. Het gaat hierbij om te voorkomen dat darmen ontregeld raken en niet om af te vallen.

Tips

Handig: Snel koolhydraten tellen?
Klik hier en zie hoeveel hoeveel koolhydraten je vandaag gegeten hebt.

Interessante info 

ImageHeb je diabetes?
Op de speciale pagina over diabetes vind je alles over diabetes en koolhydraten.

ImageAfvallen met Aktins dieet, Southbeach dieet?
Belangrijke informatie over deze koolhydraatarme diëten en andere diëtenvind je hier.